Відбулася 38-ма Конвенція Українського Народного Союзу

Петро Часто

КЕРГОНКСОН, Ню-Йорк. – Від 15 до 18 травня в Центрі української спадщини на Союзівці відбувалася 38-ма Звичайна Конвенція Українського Народного Союзу, на якій члени Екзекутиви, Контрольної комісії, радні і Головний редактор „Свободи“ та „The Ukrainian Weekly“ Рома Гадзевич звітували про свою діяльність протягом чотирьох останніх років – тобто від часу 37-ої Конвенції УНСоюзу.

З огляду на дощову погоду, відкриття 38-ої Конвенції відбувалося у великій залі „Веселки“, все ж і цього разу не була порушена традиція покладання групою жінок-союзянок квіткового вінка до пам’ятника першому редакторові „Свободи“ і засновникові Українського Народного Союзу Григорієві Грушці.

Член Конвенційного комітету Роман Гаврилюк надав слово для привітання делеґатів Президентові УНСоюзу Стефанові Качараєві, який висловив певність, що праця конвенції – завдячуючи Конвенційному комітетові під головуванням Оксани Тритяк – буде і продуктивною, і водночас приємною, оскільки програма передбачає, окрім звітів, дискусій і сесійних засідань, також низку культурних заходів, пов’язаних з 120-річчям УНСоюзу і 200-річчям від народження Тараса Шевченка, нашого Поета-Пророка і патрона Українського Народного Союзу.

Молитву перед самим відкриттям 38-ої Конвенції звершив парох Української католицької церкви Святої Трійці у Кергонксоні о. д-р Іван Кащак.

Гимни США, Канади і України виконала американсько-український „соловейко“ Святослава Качарай.

У вступному слові Президент УНСоюзу С. Качарай сказав:
„Від щирого серця вітаю усіх вас у цій залі‚ радий бачити знайомі обличчя‚ радий‚ що ці обличчя сьогодні веселі і радісні‚ приязні – інакше й бути не може в день зустрічі людей‚ котрих у житті пов’язує спільний інтерес – належання до Українського Народного Союзу‚ бажання прислужитися йому і‚ звичайно‚ далекій і любій нам Україні‚ яка сьогодні‚ на наш глибокий жаль‚ знову переживає тяжкі‚ тривожні часи.

Тим більше ми, американські українці, члени великої союзової родини, повинні стояти плече до плеча, спільними силами вдосконалювати, розвивати наш Український Народний Союз, щоб він мав таке ж велике і славне майбутнє, якою була його велика і славна 120-річна історія. Будемо ми тут стояти добре, впевнено, – це буде також добре для загальноукраїнської справи у світі. Тому так важливо зацікавлено, ґрунтовно і колеґіяльно обговорити наші досягнення і здобутки, наші завдання, наші проблеми і наші проєкти, котрі, я вірю в це, відкриють перед нашою організацією нову світлу перспективу.

Це є та гідна мета, задля якої ми з вами тут зібралися на вже 38-му нашу конвенцію, котра, дуже сподіваюся, відбудеться, як і попередня, в атмосфері взаємного довір’я і пошанування, в атмосфері нашої національної солідарности і водночас – нашої відданости демократичним цінностям американського суспільства.

Є великою приємністю сьогодні спільно увідомлювати революційне зрушення до демократії в Україні, яка пережила внутрішнє очищення Майданом і буквально за пару днів буде обирати нового президента. Скільки в наших силах, ми повинні помагати нашим братам і сестрам в Україні ефективно використати цей наданий історією новий шанс для національного відродження, для надійного збереження української культури, мови, народних і релігійних традицій.

Отже, закликаю кожного у цій залі до відкритого обміну думками, пропозиціями, до якомога тіснішого, дружнішого спілкування, котре дасть нам усім нову творчу енерґію на наступні чотири роки. Нехай милосердний Бог поможе нам у цьому“.

Конференцією провадили Реймонд Комічак і Р. Гаврилюк, їм допомагав парляментарист д-р Андрій Шуль. Протоколярні функції виконували Ніна Більчук (україномовний секретар) і Ірена Яросевич (англомовний секретар).

Як і на попередній Конвенції, звіти, дискусії над ними і сесійні засідання закінчилися виборами членів Екзекутиви УНСоюзу, членів Контрольної комісії і радних. На новий чотирирічний період перевибрано Президента УНСоюзу С. Качарая, Першого заступника Президента Михайла Козюпу, Другого заступника Евгена Осціславського, Директора для Канади Мирона Ґроха, Головного секретаря Христину Е. Козак, Скарбника Рому Лісович, членів Контрольної комісії Славка Тисяка, Евгена Щербу і д-ра Василя Шеремету.

Делеґати також обрали до Головного уряду УНСоюзу 11 радних. Ними стали: Микола Філь (штат Ню-Йорк), Евген Осідач (Квебек), А. Шуль (Ню-Йорк), Андрій Ґавданович (Ню-Джерзі), Ґлорія Горбата (Конектикат), Мая Лев (Ню-Йорк), Юліян Пішко (Мінесота), Любов Стрілецька (Пенсильванія), Люба Понятишин-Кеске (Каліфорнія), Богдана Пужик (Конектикат), Люба Вальчук (Ню-Джерзі).
Водночас відбулося голосування над звітами Секретарської комісії, Комісії просьб, Фінансової і Резолюційної комісій.
Право голосу на 38-ій Конвенції мали 57 делеґатів від Відділів УНСоюзу, члени Головного уряду і один Почесний член Головного уряду.

Крім участи у нарадах і дискусіях, делеґати мали можливість отримати професійні консультації і поради з приводу всього спектру послуг-продуктів Українського Народного Союзу, зокрема Забезпеченевих і Пенсійних грамот, а також з приводу організаційних зв’язків між Головною канцелярією УНСоюзу і громадою.

Дуже приємною культурною подією на 38-ій Конвенції УНСоюз був виступ Анамблю бандуристів ім. Шевченка під художнім керівництвом відомого музиканта-віртуоза Віктора Мішалова. Ансамбль виконав низку творів на слова Т. Шевченка.
На бенкеті з короткою промовою виступив Президент УНСоюзу С. Качарай. Присутні з хвилюванням слухали первісний, вже старовинний, гимн Українського Народного Союз у виконанні С. Качарай (при фортепіяновому супроводі А. Шуля).

„Свобода“ містить докладніші матеріяли про звіти членів Екзекутиви УНСоюзу С. Качарая, Х. Козак і Р. Лісович, присвячені аналізі діяльности УНСоюзу, починаючи від 37-ої Конвенції (2010), і плянам розвитку організації на ближчу і дальшу перспективу.